FodboldTopnyheder

Utrolig sportshistorie: At lave en Panenka

At lave en Paneka er blevet et begreb i international fodbold. Det betyder at man på et straffespart går dybt i bolden og “chippede” bolden, helst forbi målmanden.

Det er tjekkiske Antonin Panenka, der opfandt metoden. Første gang han gjorde det var i finalen ved EM i fodbold i 1976. Czekoslovakiet mødte Vesttyskland. Der blev spillet i Beograd i det daværende Jugoslavien. Tjekkerne kom foran 2-0 i første halvleg. Men tyskerne kom tilbage og i den ordinære kamps sidste minut udlignede Bernd Hölzenbein på et hovedstød.

Oprindeligt var reglen at der skulle spilles en ny kamp, men de to lande var blevet enige om at kampen skulle afgøre i straffesparkskonkurrence. Dette tilsyneladende da flere af spillerne havde planlagt sommerferier lige efter finalen. Så de blev den. Og Antonin Panenka afgjorde straffesparkskonkurrence med at lave en Paneka…Czekoslovakiet blev europamestre i fodbold 1976.