BogomtaleTopnyheder

Ny bog sætter fokus på olympiske dilemmaer, værdikampe og konflikter

Historien om de moderne olympiske lege er på mange måder vild og dramatisk.

Legenes stifter, franskmanden Pierre de Coubertin, formulerede et omfattende
filosofisk grundlag for legene. Og fra en svær start omkring forrige århundredskifte har legene gennemgået en udvikling fyldt med storpolitiske internationale konflikter, forsøg på politisk manipulation, interne politiske intriger, korruption, doping, kommercialisering, kønspolitik, menneskerettigheder og mange andre dybe og vidtrækkende konflikter.

Men de olympiske lege er også en fejring af idrætten, en fantastisk kappestrid og et fascinerende skue.

Dét er omdrejningspunktet i den nye bog, ’Olympiske værdier og konflikter – Ivar Vind en dansk frontkæmper’ skrevet af tre af dansk idræts helt tunge navne: Else Trangbæk, Søren Riiskjær og Morten Mølholm Hansen.

De har fået et unik indblik i tidligere IOC-medlem Ivar Vinds private arkiv, som har bidraget til af kortlægge nogle særdeles interessante årtier i den olympiske historie.

Adgang til unikt privat arkiv
I perioden fra 1960’erne og frem til 1980’erne var den olympiske idé og den Internationale Olympiske Komité (IOC) under pres fra mange sider.

De politiske konflikter på den globale scene satte markante spor, kommercialiseringen udhulede forældede amatørregler, doping blev et åbenlyst problem, og nogle af de grundlæggende olympiske værdier blev sat til debat i forlængelse af ungdomsoprør og kvindefrigørelse.

I netop denne periode havde danskeren Ivar Vind sæde i IOC – fra 1959 til sin død i
1977 – og han fik en central placering. Ivar Vind har formodentlig været den mest magtfulde dansker i international idræt.

”Det har været vældig interessant at få lov til at dykke ned i Ivar Vinds private arkivet. Selvom jeg i mange år har forsket i idrætshistorien, så har arkivet givet helt ny indsigter i den olympiske historie og spillet i kulisserne, som både kan fascinere og forarge” konstaterer Else Trangbæk.

Om forfatterne

Else Trangbæk, professor emerita, Københavns Universitet, ph.d. i historie. Har især forsket i idræts- og kvindehistorie. Else Trangbæk er tidligere eliteidrætsudøver og OL deltager i 1968 i gymnastik, og mangeårige frivillig leder i idrætten.

I 1984 var hun initiativtager til oprettelse af Dansk Idrætshistorisk Forening. Hun fik i 2020 IOC’s Women and Sports Award for Europa for sit mangeårige arbejde inden for idrættens verden og forfatterskab om især kvinder og idræt.

Søren Riiskjær, cand. phil, tidligere kontorchef i Kulturministeriet, forhenværende direktør i Team Danmark og tidligere idrætspolitisk chef i DGI. Har deltaget i et omfattende idrætspolitisk nationalt og internationalt arbejde. Er forfatter til en række bøger og artikler med fokus på idrætspolitik. I dag redigerer han en blog om dansk idrætspolitik og producerer jævnligt podcasts om idrætspolitiske temaer.

Morten Mølholm Hansen, cand.scient.pol, direktør i Danmarks Idrætsforbund/ generalsekretær i Danmarks Olympiske Komité. Tidligere ansat i Kulturministeriet. Han har bl.a. siden 2015 været medlem af IOC’s Communication Commision.

Om bogen
’Olympiske værdier og konflikter – Ivar Vind en dansk frontkæmper’
ISBN: 978 87 91705 007
170 sider
Pris: 249,00